Leven met schulden

Schulden
Leven met schulden

Het leven met schulden is niet gemakkelijk. Je hebt weinig geld te besteden en kunt vaak jouw potentie niet volledig benutten doordat je belemmert word door de gemeente en verschillende hulpinstanties die vaak niet voldoende geschoold zijn om jouw problematiek te verhelpen. Soms is er slechts sprake van een tijdelijk geldgebrek, maar hulpverleners en overheidsinstanties denken vaak zeer pessimistisch.

Het is daarom belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en goed op de hoogte bent van de geldende wetgeving m.b.t. de incassomogelijkheden van deurwaarders. Belangrijke begrippen waarvan je zeker op de hoogte dient te zijn, zijn de “beslagvrije voet” en het “vrij te laten bedrag”. Er zijn helaas namelijk gemeenten en hulpverleners die hier geen rekening mee houden waardoor je onverwacht word geconfronteerd met onrechtmatige incassopraktijken.

Indien je een bijstandsuitkering hebt kan de gemeente jou al snel van het kastje naar de muur sturen doordat de medewerkers aldaar simpelweg niet genoeg weten over de schuldenproblematiek en de daarbij behorende wetgeving.
Ook hebben ze de neiging jou in de hulpverlening te dwingen, zelfs als je dit helemaal niet nodig hebt.
Blijf dan voet bij stuk houden en maak desnoods gebruik van “De Nationale Ombudsman” of de rechtspraak om een conflict op te lossen.

Door gebruik te maken van het “Nationale Schulden Dossier” houd je de controle over je schulden zelf in de hand en kun je controleren of jouw gemeente of schuldhulpverlener zich aan de regels houdt. Lees hier meer over het schuldendossier.

Aan de rechterzijde van deze pagina vind je informatie over jouw rechten, de wet- en regelgeving en tal van andere onderwerpen die jou kunnen helpen jouw schulden te beheersen en je in een sterkere positie plaatsen.