schuldhulpverleningLukt het je niet zelf of met behulp van deze website om je schulden te bemiddelen, dan kan een schuldhulpverlener misschien uitkomst bieden. De schuldhulpverlener heeft door zijn onafhankelijke positie vaak een voordeel bij het bemiddelen met schuldeisers.

Indien je gebruik maakt van schuldhulpverlening zijn er twee mogelijkheden:

  • Je houd zelf de controle over je schulden door de gemaakte betalingsafspraken door jouw schuldhulpverlener na te komen;
  • je maakt gebruik van een bewindvoerder die voor jou alle werkzaamheden verricht en die dan ook gemachtigd is dit te doen.

Kun je je schulden niet binnen drie jaar afbetalen, dan is misschien het schuldsaneringstraject (WSNP) een goede uitkomst voor jou. In principe is het hierbij de bedoeling dat je binnen drie jaar van al je schulden af bent door je inkomen boven de zogenoemde beslagvrije voet af te staan aan de schuldeisers. De wet voorziet er dan in dat het restant van jouw schulden wordt kwijtgescholden.

Indien je ervoor hebt gekozen zelf je schulden te bemiddelen bedenk dan goed dat hoe langer de schuld open staat hoe minder je uiteindelijk hoeft terug te betalen. Probeer eens een brutaal voorstel te doen van bijvoorbeeld de helft van het bedrag of zelfs minder en betaal dat direct. Laat dan wel de afspraak zwart op wit zetten (in een ondertekende brief). Indien de schuldeisers denken het bedrag nooit te kunnen innen zijn zij blij met een lager bedrag. Speel het “spelletje” dus hard terug, want dat doen zij ook.